fredag 3 juli 2009

Mjuk Chokladkaka II

Det här är ett enkelt receptet på chokladkaka. Jag har hittat receptet på sidan Baka en liten kaka. På sidan är receptet nedskrivet i en tabell enligt vilken storleks botten man behöver. Jag har hittills hunnit baka botten för 20 cm form och den blev riktigt god och saftig men ganska mäktig.
Så här gör man:
Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med filmjölken och blanda ordentligt.

Rund form (inre diameter)

15 cm

18 cm

20 cm

22 cm

25 cm

28 cm

30 cm

Smör, rumsvarma

90 g

140 g

165 g

185 g

225 g

325 g

465 g

Socker (gärna finkornigt)

165 g

250 g

300 g

330 g

410 g

570 g

660 g

Vaniljsocker

1 tsk

1,5 tsk

2 tsk

2,5 tsk

3 tsk

4 tsk

5 tsk

Ägg, rumsvarma

2

2

3

3

4

5

6

Mjöl

155 g

220 g

265 g

300 g

375 g

475 g

595 g

Bakpulver

1/3 tsk

1/3 tsk

½ tsk

½ tsk

¾ tsk

¾ tsk

1 tsk

Bikarbonat

½ tsk

¾ tsk

1 tsk

1½ tsk

1 ¾ tsk

2 ¼ tsk

2½ tsk

Kakaopulver

40 g

60 g

70 g

80 g

90 g

110 g

120 g

Surmjölk /Filmjölk

140 ml

210 ml

250 ml

280 ml

350 ml

500 ml

560 ml

Tid i ugnen (180 grader C)

50 min

1 h

1 h 10 min

1 h 15 min

1 h 20 min

1 h 30 min

1 h 40 min

1 kommentar:

  1. Hej! Undrar bara var i ugnen kakan ska stå, mitten eller längre ned? :)

    SvaraRadera