måndag 6 juli 2009

Dinkel bröd


Bakade lite bröd idag efter jobbet. Det är perfekt att skära upp i skivor och lägga i frysen för att ta fram en bit varje morgon. Om man följer GI metoden är det här brödet för dig.

Till 2 bröd behöver du:

½ paket jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 krm havssalt
1 stor morot
1 msk akaciahonung
15 dl siktat dinkelmjöl
1 dl blandade frön eller nötter t ex pumpafrön, solrosfrön och valnötter

Sätt ugnen på 175°. Skala och riv moroten. Dela jästpaketet diagonalt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, morot och honung. Arbeta ner mjölet efterhand. Låt degen jäsa i 45 min.

Smörj en stor form. Häll ner degen och strö på de blandade fröna, låt jäsa ytterligare i 30 min.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt brödet svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Det var de goaste brödet jag någonsin har ätit! :) äntligen ett gott bröd till oss som går på gi :) tack!

    SvaraRadera