Mandelmaräng:
100 g mandel
150 g (2 1/2 dl) florsocker
2 äggvitor
Hushållsfärg (vilken färg beror på vilken smak du gör)
Skålla mandeln och låt den torka helt innan du maler den i en mandelkvarn. Blanda den malda mandeln med hälften av florsockret.
Vispa äggvitorna med elvisp, först på låg hastighet innan du ökar efterhand, gärna i rostfri bunke (men ej nödvändigt). Det ska bli ett hårt skum. Vänd ner resten av florsockret gradvis under vispning, annars riskerar äggvitan att sjunka ihop. Fortsätt vispa i ca 5 minuter tills du fått en fast marängsmet. Tillsätt hushållsfärg. Vänd sedan försiktigt ner mandelmjölet och rör ihop med en gaffel – undvik att vispa för mycket.
Spritsa med hjälp av en plast- eller spritspåse ut smeten i rundlar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper. Ju vidare cirklar desto större risk att de spricker i ugnen.
Låt kakorna vila i ca en timme på plåten för att undvuka att de spricker i ugnen.
Sätt ugnen på 150 grader och baka i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. De ska vara lite sega inuti.
Dra bakplåtspappret direkt från plåten och låt svalna.
Fyllning:
Hallon – Rör samman rumstempererade smöret (100g) med vaniljsocker (1msk), florsocker (½ dl), äggulor (2st)och hallonpuré (2msk) till en slät kräm.
Citron - Smält chokladen (100 g) och blanda med florsocker (½ dl), citronskal och vallmo till en slät kräm.
Choklad - Gå även bra att använda köpt nutella och blanda i lite kaffe.
Bred kräm på en macaron och sätt ihop med ytterligare en till en kaka, som en hamburgare.
Hållbarhet: Hallonmacarons: 1-2 dagar, går bra att frysa in. Citronmacarons: håller sig fräscha en vecka i burk med tättslutande lock.
För pistagemacarons: Byt ut hälften av mandlarna mot pistagenötter och ta bort hallonpurén ur smörkrämsreceptet. Tillsätt ev några droppar grön hushållsfärg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar