torsdag 16 juli 2009

Macarons

Man kan inte lyckas med allt :) Här är misslyckade macarons kakor. Jag vet inte vad som hände men marängen ville inte bli hård... jag och maränger går inte ihop än så länge men ack den som ger sig:) Skall testa baka kakorna igen lite längre fram. Någon dag med dålig väder kanske.

Mandelmaräng:

100 g mandel

150 g (2 1/2 dl) florsocker

2 äggvitor

Hushållsfärg (vilken färg beror på vilken smak du gör)


Skålla mandeln och låt den torka helt innan du maler den i en mandelkvarn. Blanda den malda mandeln med hälften av florsockret.

Vispa äggvitorna med elvisp, först på låg hastighet innan du ökar efterhand, gärna i rostfri bunke (men ej nödvändigt). Det ska bli ett hårt skum. Vänd ner resten av florsockret gradvis under vispning, annars riskerar äggvitan att sjunka ihop. Fortsätt vispa i ca 5 minuter tills du fått en fast marängsmet. Tillsätt hushållsfärg. Vänd sedan försiktigt ner mandelmjölet och rör ihop med en gaffel – undvik att vispa för mycket.

Spritsa med hjälp av en plast- eller spritspåse ut smeten i rundlar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper. Ju vidare cirklar desto större risk att de spricker i ugnen.

Låt kakorna vila i ca en timme på plåten för att undvuka att de spricker i ugnen.

Sätt ugnen på 150 grader och baka i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. De ska vara lite sega inuti.

Dra bakplåtspappret direkt från plåten och låt svalna.

Fyllning:

Hallon – Rör samman rumstempererade smöret (100g) med vaniljsocker (1msk), florsocker (½ dl), äggulor (2st)och hallonpuré (2msk) till en slät kräm.

Citron - Smält chokladen (100 g) och blanda med florsocker (½ dl), citronskal och vallmo till en slät kräm.

Choklad - Gå även bra att använda köpt nutella och blanda i lite kaffe.

Bred kräm på en macaron och sätt ihop med ytterligare en till en kaka, som en hamburgare.

Hållbarhet: Hallonmacarons: 1-2 dagar, går bra att frysa in. Citronmacarons: håller sig fräscha en vecka i burk med tättslutande lock.

För pistagemacarons: Byt ut hälften av mandlarna mot pistagenötter och ta bort hallonpurén ur smörkrämsreceptet. Tillsätt ev några droppar grön hushållsfärg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar