fredag 30 april 2010

Vit choklad och hallonmoussetårta med citronspegel

Här är receptet på mitt bidrag till Arlas tävlnig för Nationaldagstårtan

Mandelbotten

200 g mandelmassa

2 st ägg

2 msk kakao


Vit chokladmousse

300 g vit blockchoklad

4 st äggulor

6 dl vispgrädde


Hallonmousse

1,5 dl hallon

1 dl grädde

ca 1-2 tsk socker

1 st gelantinblad

1 msk hett vatten


Lemon curd

1 st gelantinblad

2 citroner

50 g smör

2 dl strösocker

2 st ägg

2 st äggulor




Gör så här

Mandelbotten:


Smöra en kakform med löstagbar kant 22-24 centimeter i diameter. Riv mandelmassan

grovt och rör i äggen och kakaopulver. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i 15– 20 minuter. Låt kakan

svalna i formen.


Vit Chokladmousse

Gör moussen under tiden: Smält chokladen i ett vattenbad .Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.

Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa grädden, inte för hårt, och rör även ner den i den smälta chokladen.

Hallonmousse

Lägg gelantinbladet i kallt vatten i några minuter. Vispa grädden, inte för hårt.

Koka samman hallonen med sockret. Pressa hallonen genom en finmaskig sil. Smält gelantinbladet i det heta vattnet och blanda ner det i hallonpurén.. Vänd ned hallonpurén och gelantinen i grädden.

Montering:

Efter att kakan svalnat skär försiktigt loss kanten och se till att den lossnat ordentligt runt kanten. Fyll ca 1/3 av moussen i formen ovanpå chokladbotten. Lägg hallonmoussen ovan på chokldmoussen men fyll inte ända ut till kanterna spara 2-3 cm.

När du fyller på resterande av chokladmoussen börja att hälla utifrån kanterna och in. Annars flyter hallonmoussen ut till kanterna. Banka till formen lätt i bordet så att synliga luftbubblor försvinner och ytan blir slät. Ställ in plant i frysen ca 4 timmar.

Lemon Curd

Efter att moussen har stelnat i frysen gör ni lemon curd. Blötlägg gelatinet i en skål med

kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på

svag värme. Dra kastrullen från värmen.

Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud

försiktigt tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet från skålen och smält det

i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med

lemon curd.


Det går bra att förbereda tårtan dagen innan och frysa. Tag fram tårtan ca 10 minuter

innan. När tårtan vilat klart lossa den försiktigt runt kanten med hjälp av en kniv.


2 kommentarer: