torsdag 8 april 2010

Chokladkola paj till jobbet

Varje torsdag turas vi på jobbet om att baka fika. Idag var det min tur att bjuda på fika. Det blev chokladkola paj som jag hittade på AlltomMat. Jag hade aldrig bakat den förut men pajen var väldigt god.
Pajen är ganska mäktig och räcker till många. Pajen 'bakas' utan ugn vilket är toppen!:=)


Botten
200 g Chokladkakor (Safari choklad cookies)
75 g Smör

Mörk chokladkola
1,5 dl Vispgrädde
1,5 dl Socker
1 dl Mörk sirap
2 msk Kakao
0,5 tsk ättikssprit 12%
50 g Smör

Vit chokladkola
1,5 dl Vispgrädde
1,5 dl Socker
1 dl ljus eller vit sirap
100 Vit choklad
0,5 tsk ättikssprit 12%
50 g Smör

Garnering
Kakao


Botten

Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min. Gör kultestet för att se att kolan är klar. Kultestet gör man genom att ta ett glas med vatten. Häller i en tsk av kolan i glaset. Kolan skall gå att precis forma till en kul då är den klar.
Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt i ca 1 timme.
Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min gör kultestet för att se om kola är klar (se mörk chokladkola).
Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera gärna i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Bilden är lånad från www.alltommat.se

1 kommentar:

  1. Vad ska ättikan va bra för? vad har den för effekt på kakan?

    SvaraRadera