söndag 27 september 2009

Jordgubbsmousse

Hittade ett mumsigt recept på jorgubbsmousse på familjeliv.se

450 g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)
3 msk pressad citronsaft
4 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta.
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.

4 kommentarer:

  1. låter bra och jag ska absolut testa detta!
    men ska det vara tre matskedar eller teskedar citronsaft? :)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag fixat fyllningen, den står i kylen och jag tänker använda den imorgon. Jag hade ingen citron hemma så jag provade med lite stark päronsaft istället.

    SvaraRadera
  3. Mycket trevlig tårtfyllning/topping. Använder den idag för andra gången. Tack :-)

    SvaraRadera
  4. hej! jag undrar hur mkt en sats räcker till? :)

    SvaraRadera