tisdag 21 augusti 2012

Glassbomb

Vi hade några vänner på middag och jag fick för mig att göra en glassbomb. Jag fuskade lite och gjorde inte min egna glass utan köpte.

Ingredienser:

Sockerkaka 
Gör en vanlig sockerkaka eller tårtbotten.
Fyllning
1 l vaniljglass
1 l chokladglass
1 l jordgubbsglass
Italiensk maräng
6 ägg
1 nypa salt
4 dl strösocker
1 dl vattenSå här gör man:
Ta en skål som tål att vara i frysen. Klä in den med tårtbotten.  Fyll skålen/ tårtbotten med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, jordgubbsglass och chokladglass.Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben.VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.

Italienska marängenVispa äggvitorna och salt till ett skum.Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
Så här ser den ut efter den kommit ur skålen i frysen och det är dags för marängen.
Så här ser den ut när man tagit några bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar