söndag 23 oktober 2011

Franska bärpaj

När jag fyllde år i somras bjöd jag på bland annat Leilas franska bärpaj. Den var riktigt god.


Mördeg
150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
Mascarponecrème
3 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, färsk
1 st lime, skalet
1 msk flytande honung
Topping
125 g blåbär, färska, stora
400 g hallon, fäska
100 g vit choklad av bra kvalitet
florsocker

Gör så här

Mördeg
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Blir det deg över senare kan den sparas i frysen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen och klä en rektangulär pajform.

Nagga botten av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.

Smält den vita chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och pensla chokladen över botten och insidan av kanten på pajskalet. Låt chokladen stelna.

Mascarponecrème
Vispa grädden fluffig.

Rör ihop mascarponeost, grädden, fröna från urskrapad vaniljstång, rivet limeskal och honung.

Bred ut mascarponekrämen över pajskalet.

Lägg hallon i ett fält i mitten av pajen och pudra rikligt med florsocker så de blir helt vita och pudra kanten av pajen med rikligt med florsocker.

Lägg blåbären och hallonen.

2 kommentarer: