tisdag 21 augusti 2012

Tack för i sommartårta

Min söta svägerska skulle tacka för i sommar på sitt sommarjobb som hon haft inom äldreomsorgen. Det blev en prinsesstårta.

Innehåll:
Grädde
Rårörda hallon
Vaniljkräm


På bilden är det en sol för Sommar. En äldre man och en bajskorv.

Födelsedagstårta

Jag fyllde år i början av augusti. Eftersom vi har en ganska storsläkt delade vi upp min födelsedag lite. Min sambo´s familj kom på en frukost och min familj kom på en liten middag. Det passade alla bra för alla var lite upptagna den dagen. Lite tråkigt när man inte kan samlas allesammans men så fick det bli i år.

Här är några bilden från frukosten:

Det blev en prinsesstårta med rårörda blåbär, vanljkräm och grädde.


De blev nybakade scones, marmelader, ostar, minimuffins m.m

Glassbomb

Vi hade några vänner på middag och jag fick för mig att göra en glassbomb. Jag fuskade lite och gjorde inte min egna glass utan köpte.





Ingredienser:

Sockerkaka 
Gör en vanlig sockerkaka eller tårtbotten.
Fyllning
1 l vaniljglass
1 l chokladglass
1 l jordgubbsglass
Italiensk maräng
6 ägg
1 nypa salt
4 dl strösocker
1 dl vatten



Så här gör man:
Ta en skål som tål att vara i frysen. Klä in den med tårtbotten.  Fyll skålen/ tårtbotten med 3 ungefär lika tjocka lager av vaniljglass, jordgubbsglass och chokladglass.Täck med plastfolie och frys tills glassbomben är riktigt hård.Ta ut och skölj utsidan av skålen hastigt med hett vatten och slå ut glassbomben.VIKTIGT: Frys bomben igen så att ytan på bomben fryser ordentligt (i minst 6 timmar!). Om inte ytan är djupfryst när man brer på marängen så glider den av direkt.

Italienska marängenVispa äggvitorna och salt till ett skum.Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
Så här ser den ut efter den kommit ur skålen i frysen och det är dags för marängen.




Så här ser den ut när man tagit några bitar.


Blixtentårta


Fick en frågan från en gammal skolbekant om jag kunde göra en tårta till hennes son. Självklart kunde jag göra det.

Midsommartårta

På midsommarafton har det blivit att jag alltid bakar tårtan till firandet på dagen. Det ska, tycker jag, vara en riktig jordgubbstårta med grädde. Det hör liksom till midsommar. Denna tårtan är just det. Den innehåller:
Vaniljkräm
Mosade jordgubbar och grädde



Nationaldagstårta, lite sent inlägg


Jag ligger lite efter på bloggen gällande bakning. Här kommer den gräddtårta som jag gjorde till den 6:e juni. Den innehåller:
Lemon curd
Vaniljkräm 
Jordgubbsmousse